sunnuntai 13. lokakuuta 2013

MummolanKultakausi

Jotenkin se vaan tääkin paikka liittyy SOL-13:sta...meiän mummo on nimittäin JerusaleminTyttölöitä :)...mummola ei kylläkään oo siellä...mutta lähellä kuiteskin...piti napata kuva auton ikkunasta silläkin uhalla että tukkiRekka tuli samaan risteykseen! Oltiin perjantaina syysRetkellä mummonLuona. Käytiin puuhastelemassa arki askareita mummon kanssa. Leivottiin pullia ja sämpylöitä...ja tehtiin ruokia.Mummokin sai pyörittää pullukoita...kun mummolla ei  enää yksin tuu leivottua. Meiän mummo on on melekonen sissi kun se vaan asustelee yksin mökillään...on asunut jo pitkään kun ukki on kupsahtanut silloin kun minä olin vauva eli reilu kolkytVuotta sitten....se näkyykin kaikkialla ettei miestä talossa ole ollut aikoihin. Mutta vaikka aitta(eli kalustovaja) on tosiaankin kallellaan niinkuin jo mummelikin...olen niin onnekas että mulla on niin ihana mummo ja mummola. Ja se että olen saanut kokea lapsuudessani mummolan kultakauden. Silloin kun oltiin pieniä oltiin joka viikonloppu ja kaikki lomat aina mummolassa kaupungissa oli ankeaa. Täällä sitä pikkuVeljen ja serkkujen kanssa tehtiin kaikkea huisia-hypittiin talvisin navetan harjalta, tehtiin majoja, kuljettiin metsissä, sienestettiin/marjastettiin, leikittiin mummonKoiran pystykorva Miinan kanssa...sille rakennettiin asuntovaunu mopon perään....se istui pulkassa ja moponKin kyydissä...käytiin uimassa...nukuttiin vinnissä...syötiin  porkkanoita mummonkasvimaalta...juostiin aina heti munnonluo tultuamme mansikka maalle....raivattiin metsää iskän kanssa-oltiinpa mukana pupu-metsälläkin...niin ja sisällä ollessa mummo opetti neulomaan sukkia(ekat oli marjapuuron väriset joissa tumman sinisiä raitoja) ja muutkin käsityöopit on saatu täällä..samoin leipominen oli niitä tupa juttuja ,niin ja ruokaHuoneessa oli aina pikkuLeipiä yai pullaa :D....listaOnLoputon. Elämäni parhaiden muistojen lista...minäEn oli minä ilman mummolaa eikä olisi SOL-13:takaan !! 
Vaikka olenkin tavallaan kaupunkilainen---olen luokitellut itseni aina "puoliMaalaiseksi"...juuri siks että niin paljon olen saanut olla mummolassa ja tehdä asioita. Varmaan siksi viihdynkin täällä omassa tuvassani ja täällä korvessa niin hyvin...ja toivottavasti sitten vanhana meillä täällä jonakinpäivänä taas se mummolanKultaKausi ...kunhan meillä on joskus lapsenLapsia...silloin kaikki alkaa tavallaan alusta ...ja se ajatus saa kyllä onnelliseksi että saisin kokea kaiken uusiksi-sitä odotten....opetan niille pienille kaikki ne jutut jotka minunMummo opetti minulle. Voi niitä aamuja kun herättiin lomalla mummon luona...komuttiin alas vinnistä puurot oli lautasella, radiossa purpatti pohjoisKarjalan-radio ja anneliLujanen...sitten piti kurkkia ikkunoista missä kukkapenkissä ja tai kasvimaalla se mummo pyllötti punaisessa nutussaan :D !? Mummolan kultakaudella mummoilla oli aikaa meilleLapsille...ja tähänkin pätee "ennen kaikki oli paremmin" niinkun niiiiiiiiin monesti!!!


Tiku ja Topu laittoi jo jyviä mummon pikkuLinnuille!

 MummonKoivikko!..ennen kakki oli peltoa...muistan kun näitä taimia tallottiin kuoppiin...Ja tuon vanhan kuusen alla leikittiin pienenä serkkujen kanssa...sinne mentiin nytkin....
 ...kaikki meiän vanhat leikit oli ihan sammaloituneet...heh heh...oonko mie jo niin vanha !!!?

Vähän liian juppiKengät mummonPellolle..kontiot ois peremmat.

Voisin paasata mummoloiden ja maaseudun puolesta vaikka päivän...mut koska meiän iskä käynnisti omansa "VELMATIN" ulkona niin näihin kuviin ja tunnelmiin...mukavaaMummola sunnuntaita!!

4 kommenttia:

 1. Olipa ihana kirjoitus mummolasta ja mummoista! Mummot on kyllä parhaita, kun niiltä on itsekin oppinut niin paljon <3

  VastaaPoista
 2. Ihan samat aatokset mummolasta <3 onneksi voin vielä omille lapsille näyttää "maaseutumummolaa". Ja vaikka enää ei mummolassa eläimiä ole niin monet tarinat olen pojille kertonut navetan tapahtumista ja lapsuuden leikeistä. Kuusen alla myökin käpylehmiä väsättiin. Ja aitassa unet oli ne makoisimmat ja pihasaunassa parhaat joululöylyt!

  Voi kun löytyis meidänkin vanhan torpan pihalle noin koree keinu kun teidän mummolla, monta vuottaollut jo etsinnässä kun ei ne uudet passaa tänne millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin ..toi keinu on kyllä klassikko....luulis et niitä lojuu vielä pihojen perillä...tärppäisköhän tori:sta? juu ja mie oon vaan niin mummola-tyyppi...---juurikin sellainen oikea maalaisMeininki on niin parasta!!!

   Poista